domingo, 21 de abril de 2013

Els escacs, un joc valencià

El programa Dossiers torna amb un reportatge sobre l´origen valencià dels escacs moderns. Els historiadors d´este joc consideren que va ser entre el 1475 i el 1477 quan es va escriure a València i en valencià el poema Escacs d´amor, que ja en recollia les regles noves i actuals. El document va ser descobert el 1905 i, tot i que va desaparéixer després de la Guerra Civil, se´n conserven fotografies.Escacs d´amor l´haurien escrit tres poetes de l´època: Francesc de Castellví, Narcís Vinyoles i Bernat Fenollar, este últim considerat un autèntic factotum de l´activitat cultural de la València del final del segle XV. No debades, els escacs eren el joc que practicaven jueus, cristians i musulmans de classe mitjana alta. El poema, que té 64 estrofes, tantes com caselles té el tauler dels escacs, narra una partida amb eixes normes noves. En el reportatge Els escacs, un joc valencià, historiadors d´este joc com ara l´espanyol José Antonio Garzón i l´holandés Govert Westerveld ens expliquen quins van ser estos canvis respecte als escacs àrabs. Són tres: el moviment de la dama, que passà a ser la peça més poderosa en poder desplaçar-se per tot el tauler; la conversió del peó en dama quan arriba al final del tauler, i el moviment de l´alfil. A més a més, estos canvis, que han perdurat fins als escacs actuals, també són comentats i valorats en el reportatge per l´excampió del món Anatoli Karpov i el campió mundial.
https://www.youtube.com/watch?v=m6wtUs41Kb4


Joanot i Tirant, lletres i batalles

Joanot i Tirant, lletres i batalles 

Dossiers - Joanot i Tirant, lletres i batalles

 Es tracta d’una gran producció de Televisió Valenciana sobre la vida i les experiències de l'escriptor valencià més universal, Joanot Martorell, i la seua gran obra, el "Tirant lo Blanc". L'equip del programa ha viatjat a Istanbul, l'antiga Constantinoble, a Londres, als castells de Windsor i Warwick, i al centre d'Anglaterra, per reflectir l'ambient cavalleresc que retrata Martorell en la seua novel.la. També hi ha escenaris més pròxims com ara Barcelona, València, Gandia, Murla i Xaló.

Experts genets i especialistes en lluita medieval han posat la seua destresa en el maneig de cavalls i armes al servici d'este ambiciós projecte i amb ells hem gravat combats i tornejos com els que es feien al segle XV i en els quals participaven tant Martorell com el seu heroi imaginari Tirant lo Blanc.

Per al documental "Joanot i Tirant, lletres i batalles", també hem gravat l'únic full manuscrit que es conserva  a tot el món del Tirant lo Blanc,  un dels tres exemplars que hi ha de la primera edició d'esta novel.la total i els documents que demostren que Joanot Martorell va nàixer a València entre 1410 i 1411.   

Esta gran producció ha representat tot un repte per a l'equip de DOSSIERS  perquè és la primera vegada que una televisió pública afronta el treball  de contar en un documental la vida apassionant d'un cavaller bregós i lluitador,  però també un cultíssim escriptor com era Joanot Martorell. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha col.laborat en este projecte, per al qual hem entrevistat els més prestigiosos experts en la vida de Martorell i en la seua obra, i estudiosos de diversos àmbits que han fet d'esta novel.la moderna escrita al segle XV la seua passió vital.

En l'antiga Constantinoble,  l'equip de DOSSIERS ha descobert quin era i on estava el palau imperial que retrata Martorell, hem recorregut les muralles que foren testimoni de les batalles de Tirant contra els turcs, hem assistit a cerimònies ortodoxes com les que se celebraven a Santa Sofia i hem comprovat que a Constantinoble tot era i és possible perquè és una ciutat de desig: un mite.
Són diverses les teories sobre si Joanot Martorell va estar o no a Constantinoble, el que està clar és que va passar un any de la seua vida a Londres. Ací va descobrir un món de cavallers, de luxe i de duels i batalles que l'apassionava i totes les seues experiències les va traslladar al Tirant lo Blanc. Les aventures del jove cavaller bretó comencen al castell de Warwick que ens permet encara hui reviure  l'època medieval. El castell de Harry Potter o de Robin Hood, va ser molts segles abans el castell del nostre cavaller Tirant lo Blanc.

Els actors de l'Alqueria Blanca són la veu del Tirant, una novel.la que conta la vida i qué té escenes de guerra, però també d'amor. L'equip de programa ha volgut retratar la sensualitat que es desprén llegint les pàgines d'esta obra del segle XV que arriba al segle XXI amb una vitalitat extraordinària.   

Cervantes va dir que, pel seu estil, el Tirant era el millor llibre del món i serà l'actor Joan Molina, "Don Miquel"  en l'Alqueria Blanca, qui llegisca eixe paràgraf del Quixot en el documental de DOSSIERS. La veu de Juli Cantó, "Don Anselmo", serà la veu de Tirant i Berna Llobell, "el tio Pep" li posa veu a l'escriptor Joanot Martorell.

Un noble a la família

Dossiers ha visitat castells i s´ha endinsat en biblioteques i arxius d´esglésies, que són el fons documental més important per a este tipus d´investigacions. No debades, el Registre Civil només és obligatori des del final del segle XIX. També ha parlat amb especialistes en genealogia que treballen sempre per encàrrec i amb persones que, de manera autodidacta, decidiren endinsar-se en el seu passat i esbrinar l´origen del seu cognom. L´equip del programa també ha parlat amb nobles d´Espanya que ja tenen fet i, per tant, demostrat i documentat el seu arbre genealògic i l´autenticitat del seu escut. També ha contactat amb persones que, a partir d´una informació familiar transmesa generació rere generació, han pogut completar el seu llinatge. En este reportatge parlem amb descendents de la línia successòria de Jaume I. Almenys això diu el seu arbre genealògic.

Ausiàs March. Cor d´acer, de carn i fusta

Dossiers - Ausiàs March. Cor d´acer, de carn i fusta - Cap. 512

Ausiàs March. Cor d´acer, de carn i fusta

El reportatge repassa la vida apassionada i agitada d´un escriptor turmentat, els poemes del qual sobre l´amor i la mort han emocionat a generacions de lectors de tot el món. Amb l´ajuda d´imatges i versos, en la potent veu del veterà actor valencià Juli Mira, el documental relata les nombroses peripècies, passions i pleits que van marcar la vida del poeta. Es va embarcar amb el rei Alfons el Magnànim en la seua primera aventura italiana, es va enriquir amb el negoci del sucre a Beniarjó i Gandia i va tindre cinc fills il·legítims i dos esposes que no li van donar descendència. Però per damunt de tot, va ser el poeta de l´amor contradictori i apassionat, que tem a la mort i que demana ajuda a Déu perquè sap que ha pecat.